Lahopuulämmittelyä (it is not a planet of individuals)

Olemme työskennelleet lahopuutematiikan parissa Saaren kartanossa Mietoisissa maaliskuusta alkaen. Myös tulevassa Käsitekesässä pyörittelemme lahoavia kappaleita ja tutkimme niihin liittyviä kohtaloita. Suomen luonnonsuojeluliiton lahopuutarhaopas johdattelee aiheeseen ja antaa käytännön vinkkejä, miten monimuotoisuutta voi lisätä omassa lähiympäristössä.


Kuvan isorustojäkälä (Ramalina fraxinea) kasvaa epifyyttinä Saaren kartanon pihapuiden rungoilla, jotkut sen lonkeroista ovat melkein kolmikymmensenttisiä. Laji on paikoitellen harvinaistumassa, kun vanhojen jalojen lehtipuiden määrä vähenee. Hidaskasvuisina jäkälät ovat myös herkkiä ilmansaasteille. Jäkälät ovat symbioottisia yhdyseliöitä, joissa levä, sieni ja joskus syanobakteeri tai hiiva elävät yhdessä ja hyödyttävät toisiaan.

We are all lichens

We’ve all always been lichens

© 2018 by Kukoistus with graphics by pippuriina.com

Kullaantie 739, 32860 Korkeaoja, Kokemäki

  • Seuraa facebookissa!