Intuitio-performanssi, pt. 2

30.5.2018

See english translation after the photos.

Tänään sain roudattua viimeisetkin leikatut oksat omenatarhasta pellolle, josta ne toivon mukaan päätyvät osaksi metsäpuutarhaa, ehkä Nabb+Teerin teokseen.

On ollut todella antoisaa touhuta omenatarhassa ja katsoa, millaiseksi oma työ alkaa muodostua. Annan intuition johdattaa minua askel askeleelta lopputuloksen luo. En tiedä tarkasti, mitä konkreettisia asioita teokseen liittyy, mutta tunnen silti selkeästi, että valmis teos on jo olemassa jossain tulevien asioiden maailmassa.

Perus settiä siis!

Tulin viime päivinä tuominneeksi kuolemaan omenapuun, jonka varteen oli kasvanut nenämäinen kääpä – Aapon mukaan puu oli sen perusteella jo mennyttä. Työskennellessäni hämmennyin kuitenkin tajutessani, että puusta leikkaamani oksat olivat todella lehteviä. Tuntui siltä, että runko pitäisi ehkä kuitenkin jättää vielä pystyyn ja että varjo-ideaa tulisi liittää jotenkin juuri tähän puuhun.

Omenatarhassa on paljon erilaista kasvustoa, kasvien ja valon liikettä, joten varjo-idea kaipasi mielestäni rajua pelkistämistä. Päädyin pitkään suorakaiteeseen, jonka kaivoin puun äärelle.

Today I finally got rid of all the dry branches that I cut off from the apple trees. I dumped them on the field where they’ll hopefully end up to be a part of Nabb+Teeri’s work.

It’s been a pleasure to do some practical work in the garden and slowly starting to have some idea of what I’m doing. I let myself to get closer to the realization by following my intuition. I have no clear idea what the concrete result is going to look like – still I can feel the piece existing in a world of things to come…

So this is how it feels like!

During the last few days I ended up giving a death sentence for a tree that has a mushroom shaped like a nose growing on it. Aapo thought that because of the mushroom the tree is practically already gone. After having a permission to take the tree down I started cutting off the branches as a preparation.

After doing that for a while I realized that the tree was actually one of the leafiest ones in the garden. I started feeling that something had gone a bit wrong and thought that maybe I should still let the trunk stand up. Maybe I could have it combined with the shadow-idea somehow?

There’s a lot of different kinds of plants as well as plant and light movement in the apple garden. I realized that if I wanted to go on with my idea of a shadow I should simplify the shape radically to make it work. I ended up with a rectangular shape that I digged out on the ground next to the tree.

© 2018 by Kukoistus with graphics by pippuriina.com

Kullaantie 739, 32860 Korkeaoja, Kokemäki

  • Seuraa facebookissa!